Draag bij aan een klantgericht Nederland

Sitemap

Recensie Artificial Stupidity - 'Aanrader!'

9789401453585-480x600.jpg

Artificial Stupidity; een zeer pakkende titel waardoor ik direct geneigd was het boek te gaan lezen. DeSmet heeft een mooi document afgeleverd dat tekenend is voor de dilemma’s van deze tijd.

DeSmet laveert in Artificial stupidity tussen (kunst)geschiedenis, filosofie, techniek en zelfverbetering en verweeft dat met sprekende persoonlijke voorbeelden in een verhaallijn over zijn (vorige) carrière als DJ en de technologische ontwikkelingen in de muziekbranche.

Het is even wennen aan de schrijfstijl. Naast het (wat mij betreft heerlijke) Vlaams, is het duidelijk dat DeSmet erg veel research heeft gedaan voor zijn boek waardoor hij regelmatig verrassende uitstapjes maakt naar andere vakgebieden of een totaal ander stukje geschiedenis. Zoals het ontstaan van cyber (zowel vanuit research als alle parallellen in de filmwereld) en de ‘controlecrisis’. De eerste hoofdstukken zorgden die uitstapjes ervoor dat ik de lijn soms maar moeilijk kon volgen. Het overgrote deel van het boek voelt als 1 grote inleiding. De wens was echter groot om te kijken waar al die interessante uitstapjes toe zouden leiden en DeSmet brengt in mijn ogen al die verschillende verhaallijnen erg knap bij elkaar. Zo vraag ik me 4 hoofdstukken lang af of hij het werk van de Nederlandse techniekfilosoof Peter Paul Verbeek zou kennen en ja hoor; daar is de link dan uiteindelijk.

Naast de vraag waar het verhaal eigenlijk heen gaat roept het boek continu vragen op over de tijd waarin we nu leven en samenleven met digitale technologie en raakt aan de thema’s die Harari in Homo Deus beschrijft; die overigens ook geciteerd wordt. Je zou het eerste deel dan ook kunnen zien als een soort systematic review van de literatuur op het grensvlak digitaal en mens van de afgelopen 80 jaar.

DeSmet geeft geen echte antwoorden maar een aantal adviezen / denkrichtingen (de handleiding) om digitale humanist te worden of te blijven. Niet om kant te kiezen, maar het beste van beide werelden te combineren.

Wat mij betreft is Artificial Stupidity een aanrader!

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

« Terug