Logo

DDMA Data Dag 2016 - Be relevant: door de hele organisatie heen

DDMA_380x270.pngdinsdag 22 november 2016 08:48

Op 10 november was ik te gast bij de DDMA Data dag 2016, met het thema ‘be relevant!’.

Omdat klantrelevantie vaak in één adem genoemd wordt met customer journeys, vormde dat de rode draad. Dat bleek dan ook tijdens de eerste plenaire presentatie door Ray Gerber van Thunderhead met de titel ‘Stop thinking in channels, start thinking journeys’. Hij legde uit dat het belangrijk is om de klant zijn eigen journey te laten bepalen en er voor hem te zijn indien hij je nodig heeft. Dat betekent dat je de klant moet (her)kennen, door de journey en over de kanalen moet volgen. Op deze manier weet de klant wanneer hij je nodig heeft. Daarmee had Ray Gerber direct een aantal uitdagingen omtrent klantreizen benoemd, was te merken aan de reacties in de zaal.

DDMA Customer Data Award presentaties
Daarna was het de beurt aan Vakmedianet om zijn verhaal te vertellen. Vakmedianet is de winnaar van de DDMA Customer Data Award die elk jaar wordt uitgereikt aan de organisatie die het managen van klantgegevens het meest succesvol weet toe te passen. Andere genomineerden voor de Award 2016 waren Marlies Dekkers, Centraal Beheer en Essent. In het verhaal van Vakmedianet kwam de klantreis opnieuw naar voren. Vakmedianet zet bewust in op het begin van de klantreis. Op basis van de zoektocht naar content door lezers leggen zij voorkeuren vast. Hierdoor regisseert de klant zijn eigen journey: hij bepaalt welke vervolgcontent hij of zij krijgt. Ook de organisatorische aspecten kwamen aan bod: hoe krijg je commitment binnen de organisatie en bereik je de cultuuromslag om het customer journey denken te integreren in je strategie?

Essent vertelde over de programmatic marketing strategie die ze de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Hiermee heeft Essent het mogelijk gemaakt om personen de juiste boodschap te geven, via het juiste kanaal en op het juiste moment. Om dit te laten slagen is het essentieel dat je weet waar je klant mee bezig is en in welke klantreis hij zich bevind. Evenals de Vakmediagroep bracht ook Essent de organisatorische inrichting voren: hoe zorg je ervoor dat alle afdelingen dezelfde werkwijze omarmen? Centraal Beheer Achmea is vooral bekend van de slogan ‘even Apeldoorn bellen’ en in hun case lichtten ze toe hoe ze deze slogan te proberen te verbreden zodat klanten Apeldoorn ook via andere kanalen weten te bereiken. Onder andere door slimme inzet van de website maar vooral door een nieuwe werkwijze van het team van Centraal Beheer.

Conclusie
Tijdens de DDMA Customer Data Dag bleek dat het opnemen van relevantie in het organisatie-DNA nog niet zo gemakkelijk is. Bedrijven beginnen het gedachtengoed te omarmen en de eerste stappen zijn gezet. Dat heb ik met eigen ogen mogen ervaren, door het ‘kijkje in eigen keuken’ wat ik heb gekregen. Waarbij bedrijven niet alleen hun succesfactoren maar ook uitdagingen vertelden. De moed om beide kanten van het verhaal te belichten kan ik zeer waarderen en maakte het tot een inzichtvolle dag! Ik ben erg benieuwd naar de volgende stappen die deze bedrijven zetten in hun eigen ‘journey’.

Auteur:
Milou Keijzers
Customer Intelligence Analist bij Underlined

« Terug

Reacties op 'DDMA Data Dag 2016 - Be relevant: door de hele organisatie heen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.