Logo

Verdien 20x meer omzet in slechts 2 jaar tijd

DSC_0462_380x270.JPGvrijdag 27 november 2015 13:17

Door Merel de Koning

Wilt u uw omzet meer dan twintig keer verdubbelen? Wilt u weten welke vaardigheden hiervoor nodig zijn? Tijdens de business game op 24 november jl. ontdekken leden van Platform voor Klantgericht Ondernemen (PvKO) hoe ze dit bereiken. Dit onder bezielende leiding van Hans Vegter en Ruud Verduin van Customer Games, op locatie bij NHTV Breda.

Reis mee naar planeet Vulcanus
We leven in het jaar 2072. Ruim 50 jaar geleden is er een planeet ontdekt tussen de zon en Mercurius. Het is Vulcanus, waar de inwoners ofwel ‘Vulcans’ een bloeiende economie opgebouwd hebben. Afgelopen jaar is er een handelsverdrag afgesloten met de Aarde, waardoor er een heftige concurrentiestrijd is losgebarsten onder de PvKO-leden. Verschillende Aarde-teams van multinationals, startups, mkb'ers en universiteiten willen een graantje meepikken. Dit is het moment om Aardse transportmiddelen en innovaties te verkopen aan de Vulcan-importeurs. We spelen het spel in 2 rondes. Elke ronde omvat 1 jaar.

Jaar 1
In het eerste jaar is de doelstelling om het startkapitaal te verdubbelen. Teams zijn druk in overleg om hun strategie te bepalen. Iedereen wil de concurrentie voor zijn met innovaties. Er worden octrooien aangevraagd voor productieonderdelen. Klantinzichten verkrijgen valt niet mee. Aardse transportmiddelen zijn bij de importeurs onbekend. Universiteiten geven aan geen onderzoek te doen door gebrek aan kennis. Hierdoor raken multinationals het vertrouwen in universiteiten kwijt. Gerichte vragen aan de klant ontbreken, waardoor teams voortborduren op aannames. Onderling wordt er wat kennis uitgewisseld, maar deze is niet altijd juist. Teams zijn onderzoekend. Er zijn nog geen afspraken om samen te werken met concullega‘s. De verkopen zijn teleurstellend. Geen enkel team haalt zijn doelstelling.

Jaar 2
Dit jaar is het doel om de omzet te verviervoudigen. Tijd voor een agile aanpak. Dat maakt bedrijven flexibel. Het zorgt voor samenwerking, snelheid van ontwikkelen en dat bedrijven blijven inspelen op de wensen van de klant. Meer contact met de klant en vertrouwen in concullega’s is cruciaal. Wissel kennis uit en bundel krachten. Het is time-to-market!

Teams vliegen er het tweede jaar vol in. Het vertrouwen met de universiteiten wordt hersteld. Zo krijgen universiteiten meer financiële support om onderzoek uit te voeren. Nu kunnen ze extra kennis delen met de bedrijven. Er wordt druk onderhandeld. Teams sluiten onderling deals en werken prototypes uit. Voertuigen worden met de nieuwste technologie uitgerust. Zo kunnen de Vulcans zich verplaatsen over de rotsachtige gebergten en lavastromen. In tegenstelling tot het eerste jaar, hebben de importeurs een volle agenda. Iedereen wil in gesprek om voertuigen te verkopen voor Vulcanus. De nieuwste verkooptechnieken worden ingezet om de meest vernuftige voertuigen te slijten. Zo wordt een importeur verliefd op een design helikopter, die na aankoop direct uit elkaar valt. Dit komt niet ten goede aan een duurzame klantrelatie.

Een van de startups slaagt er het beste in om out of the box te denken met een klantgerichte aanpak. Ze overtuigen hun klanten dat warp-technologie de innovatie is van 2072. Vulcans verplaatsen zich hiermee razend snel. Daar houden ze van. Zonder dat de startup eigenaar is van dit product weten ze creatieve deals te sluiten. Er volgt een tijd van economische groei. De ene technologische ontwikkeling op de andere volgt. Er komen boten die op lava surfen, helikopters met hittebestendige vleugels en terreinwagens met hoge wielen die het rotslandschap trotseren. Alles moet snelheid hebben. Vulcans zonder warp-technologie zijn niet meer van deze tijd.

Alle partijen hebben hun tweede jaar goed afgesloten, door meer dan vier maal hun startkapitaal te verdubbelen. De winnende startup haalde maar liefs twintig keer meer omzet door klantgericht ondernemen. Hoe kan dat ook anders als PvKO-lid!

Agile lessen voor het bedrijfsleven
De game zorgt voor supersnelle bewustwording. Knelpunten worden meteen zichtbaar, waar u normaal 2 jaar over doet. Deelnemers geven de sleutels tot succes om twintig keer meer omzet in slechts 2 jaar te halen:

  • Vertrouwen in concullega’s. Werk samen, luister naar elkaars belangen en deel kennis. Dit opent deuren. Je hebt elkaar nodig om te kunnen groeien
  • Klantgerichtheid Betrek de klant bij elke fase van de ontwikkeling. Zorg dat je als eerste bij de klant bent, stel gerichte vragen en vraag door
  • Out of the box denken. Blijf inspelen op veranderingen
  • Focus op de strategie. Dit zorgt voor meer resultaat in minder tijd
  • Agile aanpak voor een korte time-to-market. Hierdoor worden innovaties snel ontwikkeld en verkocht. De opbrengst geeft ruimte om te investeren en te groeien

Na deze verrijkende avond zijn PvKO-leden klaar voor 2016. Het jaar waarin Vulcanus ontdekt wordt. Let op leden, time-to-market!

Auteur: Marischa Bergevoet

Labels
Weblog

Reacties op 'Verdien 20x meer omzet in slechts 2 jaar tijd'

  1. Marischa Bergevoet 10-12-2015 16:01
    Bedankt Ruud! Het was een verrijkende avond. De Vulcanus business game is een uitstekend instrument voor snelle bewustwording. Ontzettend leuk om te doen.

  2. Ruud Verduin 09-12-2015 22:15
    Wat een leuk verslag Marischa! Dank zij de actieve inzet van alle deelnemers is het een fantastische avond geworden. Dank aan alle deelnemers en natuurlijk aan PvKO voor de organisatie en Pieter de Rooij van NHTV voor de locatie.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.